Elektra utsågs till Årets Fartyg i Amsterdam

Utgiven 19.04.2018

Finferries Elektra utsågs till Årets Fartyg i Amsterdam

Finferries hybridfärja Elektra fick motta den internationella utmärkelsen Årets Fartyg vid sjöfartskonferensen Sulphur Cap 2020 i Amsterdam. Årets Fartyg är ett årligt hedersomnämnande där mottagaren utses av en internationell expertjury och en öppen omröstning på konferensens webbplats.

I år hade expertjuryn nominerat tre fartyg som inom sitt område representerar föregångare i utnyttjandet av miljövänlig teknik i nybyggen: Finferries elfärja Elektra, Shells Cardissa som går på LNG och Sovcomflots Christophe de Margerie som likaså utnyttjar LNG. Vinnaren offentliggjordes 17.4.2018 på kvällsgalan på Sulphur Cap 2020.

- Vi var verkligen stolta redan över det att Elektra fanns med bland de tre bästa. Enbart nomineringen visar oss att innovativa, välfungerande miljölösningar uppmärksammas även i en internationell kontext. För ett rederi av Finferries storlek är det en verklig ära att vara med i denna grupp av stora, internationella aktörer och vinsten var en fin överraskning, berättade Finferries verkställande direktör Mats Rosin efter prisutdelningen. I sitt tacktal lyfte han upp samarbetsparternas betydelse.

- Elektra är ett resultat av ett lysande samarbete mellan alla dem som deltagit i arbetet med Finlands miljövänligaste färja. Jag vill rikta mitt tack till teamet bakom den här speciella färjan: Åboföretaget Deltamarin planerade konceptet, polska Stogda skötte arbetsplaneringen. Varvet Crist S.A. ansvarade för fartygsbygget, Siemens i Trondheim utvecklade den nya tekniken och batterierna tillverkades av PBS. Laddningssystemet levererades av Cavotec. Ett varmt tack även till uppdragsgivarna Trafikverket och Egentliga-Finlands NTM-central som trodde på den nya teknikens möjligheter. Ett särskilt tack går till Finferries projektchef och hela övervakningsgruppen. För dem har den nya färjan varit en verklig satsning, konstaterade Mats Rosin i sitt tal.