Ministeri Tuppurainen kastoi Finferriesin uusimman ympäristöystävällisen Altera-lautan

Julkaistu 14.09.2022

Finferriesin uudisrakennus, akkuhybridilautta Altera, sai tänään 14.9.2022 kasteensa Pakkahuoneenlaiturilla Helsingissä. Kastetilaisuuteen osallistuivat kutsuvieraat ja media. Perinteisen kastetehtävän hoiti aluksen kummi eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

– Meille oli kunnia, että ministeri Tytti Tuppurainen kastoi uusimman ympäristöystävällisen lisäyksen laivastoomme. Alteran tulon myötä saamme pienennettyä toimintamme hiilijalanjälkeä Suomen ympäristötavoitteiden mukaisesti. Alteran CO2-päästöt laskevat yli 85 % verrattuna tavanomaiseen dieselillä kulkevaan vastaavaan lauttaan, kertoo Suomen Lauttaliikenteen toimitusjohtaja Mats Rosin.

Alteran energialähteinä toimivat ensisijaisesti maasähköllä ladattavat akut, joita ladataan aina kun alus tulee rantaan. Akkujen rinnalla aluksessa on varmistuksena dieselsähkö, joka voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi kovina jäätalvina tai mahdollisten sähkökatkoksien aikana tai muun poikkeustilan aikana.

Aluksen rakennustyöt aloitettiin heinäkuussa 2021 puolalaisella CRIST S.A. -telakalla. Samaisella telakalla rakennettiin myös Suomen ensimmäinen akkuhybridilautta Elektra. Siemens on toimittanut akut, sähkömoottorit, ohjausjärjestelmän ja muun siihen liittyvän varustuksen.

– Telakalla ja Siemensillä on arvokasta kokemusta Elektran rakentamisesta, ja olemme tyytyväisiä, että saimme jatkaa hyväksi todettua yhteistyötä myös Alteran parissa. Vuonna 2017 vastaanotetun Elektran esikuvan mukaan rakennettu Altera on siitä huomattavasti parannettu versio esimerkiksi akku- ja hybriditekniikan osalta. Aluksen järjestelmien tuottama hukkalämpö otetaan talteen, ja aluksen energiatehokas runkomuoto edustaa alansa huippua. Akut ladataan vihreällä sähköllä, kertoo Mats Rosin.

– Nämä parannukset tekevät aluksesta entistäkin energiatehokkaamman ja ympäristöystävällisemmän, toteaa Rosin.

Suomen toinen akkuhybridilautta Altera on 104 metriä pitkä, 15,20 metriä leveä ja kapasiteetiltaan 92 henkilöauton lautta-alus.

Altera aloittaa liikennöinnin Parainen–Nauvo-reitillä Elektran parina viimeistään 1.1.2023.