Minkä vesi erottaa, sen lautta yhdistää

Millä kulkee halkokuorma Hailuotoon, kuinka haetaan maidot Saimaan saaresta, miten mökkiläiset pääsevät Mossalaan? Toimivien liikenneyhteyksien ylläpitäminen tuhansien järvien ja saarien kirjomassa maassamme vaatii lauttoja ja yhteysaluksia. Finferriesin aluksilla kuljetetaankin vuosittain yli 4 miljoonaa ajoneuvoa ja 10 miljoonaa matkustajaa.

Suomen Lauttaliikenne - Finferries

Valtioneuvoston yleisistunnossa 15.10.2009 päätettiin irrottaa Destian lauttaliikenne omaksi yrityksekseen. Uusi erillinen yhtiö, jonka nimi on Suomen Lauttaliikenne Oy, ruotsiksi Finlands Färjetrafik Ab, aloitti toimintansa 1.1.2010.

28.5.2012 Suomen Lauttaliikenne Oy osti Arctia Saaristovarustamo Oy:n koko osakekannan. Näin Suomen Lauttaliikenteestä tuli ainoa valtion omistama toimija, joka vastaa sekä valtion yhteysalus- että lauttaliikenteestä. Arctia Saaristovarustamosta tuli Suomen Lauttaliikenteen tytäryhtiö Suomen Saaristovarustamo Oy.

Konsernin osakkeet omistaa edelleen suoraan ja kokonaisuudessaan Suomen valtio. Konsernin muodostamisen syynä oli valtio-omistajan halu kehittää ja tehostaa yhteysalus- ja lauttaliikennetoimintaa.

Viestinnässään konserni käyttää aputoiminimeä Finferries.

Toinen jalka Varsinais-Suomessa, toinen Savossa

Konsernin kotipaikka on Turku, jossa sijaitsee pääkonttori. Turusta käsin vastataan Meri-Suomen lossien ja lautta-alusten sekä yhteysalusten toiminnasta. Järvi-Suomen lossien kulkua valvotaan Savonlinnan toimistosta.

Suomen Lauttaliikenteen toimitusjohtajana toimii Håkan Fagerström. Konsernin palveluksessa on keskimäärin 330 henkeä.

Lyhyt lauttaoppi

Finferries hoitaa sekä yhteysalus- että lauttaliikennettä Suomessa yhteensä yli 40 reitillä. Ylläpidettävät yhteydet vaihtelevat pienehköistä, suojaisista salmien ylityksistä vaativiin merimatkoihin: lyhyin lauttamatka on Kivimon väli Houtskärissä 169 metriä ja pisin, 9,5 km:n reitti kulkee Korppoosta Houtskariin.

Myös lauttoja on erilaisia. Keltaisten lossien ja lautta-alusten ero kulkee vaijerissa: lossi kulkee ohjausvaijeria pitkin ja lautta-alus on vapaasti ohjattavissa. Lautta-aluksilla hoidetaan meritieyhteyksiä Oulun edustalla Hailuotoon ja Turun saaristossa Nauvoon, Paraisille ja Korppooseen. Pienemmät yhteysalukset puolestaan liikennöivät monien eri pysähdyspaikkojen välissä saaristossa.

Tervetuloa turvalliseen, vastuulliseen ja täsmälliseen kyytiimme!