Ajankohtaista

Håkan Fagerström on nimitetty Finferriesin varatoimitusjohtajaksi

Suomen Lauttaliikenne-konsernin (Finferries) varatoimitusjohtajaksi on nimitetty merikapteeni, EMBA Håkan Fagerström. Fagerström aloittaa tehtävässään 1.1.2023 ja siirtyy toimitusjohtajaksi myöhemmin keväällä, kun nykyinen toimitusjohtaja Mats Rosin jää eläkkeelle.

Håkan Fagerström on vuodesta 1999 työskennellyt Silja Linen, myöhemmin Tallink Siljan, palveluksessa ja vuodesta 2017 lähtien hän on toiminut Tallink Grupp AS:n rahdista vastaavana johtajana. Fagerström on vuodesta 2006 lähtien toiminut myös Tallinkin tytäryhtiön HTG Stevedoring Oy:n toimitusjohtajana.

Lisätietoa:
Juha Heikinheimo, 040 501 5181
hallituksen puheenjohtaja


Finferries on vastaanottanut lautta-alus Alteran

Finferries on vastaanottanut 29.6.2022 uuden akkuhybridilautta Alteran Crist S.A. -telakalla Gdyniassa ja alus hinataan heinäkuussa Turkuun.

Alteran pituus on 104 metriä, leveys 16,5 metriä ja aluksen syväys 3,5 metriä. Lauttaan mahtuu 92 henkilöautoa ja sen suurin sallittu matkustajamäärä on 375.

Altera aloittaa liikennöinnin Parainen–Nauvo-reitillä viimeistään 1.1.2023.


HL-Metal rakentaa Finferriesin uuden yhteysaluksen

Finferries osallistui työyhteenliittymänä yhdessä Archipelago Lines Oy:n kanssa Korppoon ja Nauvon pohjoisen yhteysalusreittialueen kilpailutukseen kaudelle 2023–2028. Yhtiöt menestyivät kilpailutuksessa. Korppoon reitillä tällä hetkellä operoiva Archipelago Lines jatkaa liikennöintiä Fiskö-yhteysaluksella uudella sopimuskaudella.
Finferries asettaa Nauvon pohjoiselle reitille uuden yhteysaluksen. Yhtiö on allekirjoittanut aiesopimuksen uuden aluksen rakentamisesta suomalaisen Oy HL-Metal Ab telakan kanssa. Alus rakennetaan HL-Metalin telakalla Paraisilla uusien vaatimusten mukaisesti ja aluksen moottori tulee täyttämään Tier III-päästövaatimukset. Aluksen pituus on 30,8 metriä, leveys 7,8 metriä ja kantavuus 25 tonnia. Aluksen maksimi matkustajamäärä on 99.

HL-Metal on luotettava yhteistyökumppani, jolla on vankka kokemus. Olemme tyytyväisiä, että saamme tehdä yhteistyötä heidän kanssaan tämän projektin parissa, kertoo Finferriesin toimitusjohtaja Mats Rosin.

Tuntuu todella hienolta ja olemme ylpeitä siitä, että paikallisena yrityksenä saamme rakentaa tämän aluksen, joka tulee palvelemaan saaristoa ja sen asukkaita. Pidämme tätä vahvana osoituksena siitä, että olemme onnistuneet kehittämään meidän osaamistamme ja toimimaan laadukkaana huolto- ja uudisrakennuskumppanina pienalusmarkkinoilla, HL-Metalin toimitusjohtaja Markus Flinckman toteaa.

Uusi yhteysalus aloittaa liikennöinnin Nauvon pohjoisella reitillä 1.5.2023.

Suomen Lauttaliikenne –konserni, markkinointinimeltään Finferries, on valtion omistama varustamo, joka liikennöi sekä yhteysaluksilla että maantielautoilla. Vuosittain Finferriesin kyydissä kulkee yli 4 miljoonaa ajoneuvoa ja 10 miljoonaa matkustajaa. Palveluksessamme on yli 300 työntekijää 44 reitillä ympäri Suomea.
Lue lisää toiminnastamme: finferries.fi

Oy HL-Metal Ab on paraislainen yritys, jonka toimintaan kuuluu teollisuuden kunnossapito, teräsrakenteiden valmistus ja telakkatoiminta. Yrityksen palveluksessa on 46 työntekijää sekä laaja, osaava alihankintaverkosto.


Suomen Saaristovarustamo Oy ja Kuljetus-Savolainen ovat päässeet sopimukseen patenttikiistassa

Suomen Saaristovarustamo Oy omistaa eurooppapatentin ja hyödyllisyysmallin koskien yhdistettyä yhteys- ja öljyntorjunta-alusta. Kuljetus-Savolainen Oy käyttää patentin ratkaisua Hiittisten yhteysalusreitillä operoivalla Stella-yhteysaluksellaan. Kuljetus-Savolainen on pyrkinyt kaatamaan Suomen Saaristovarustamon patentit ja hyödyllisyysmallin niitä vastaan tekemillään väitteillä, ja Suomen Saaristovarustamo on tehnyt markkinaoikeuteen kanteen Kuljetus-Savolaista vastaan patentin loukkauksesta.


Suomen Saaristovarustamo ja Kuljetus-Savolainen ovat neuvotelleet kiistan sovinnollisesta ratkaisusta ja osapuolet ovat päässeet sopimukseen. Osapuolet ovat tehneet sovinto- ja lisenssisopimuksen, jolla osapuolet ovat sopineet patentteja ja hyödyllisyysmallia sekä niiden loukkausta koskevien prosessien lopettamisesta ja lisenssiratkaisusta, jonka mukaan Kuljetus-Savolaisella on oikeus patentin käyttöön aluksillaan.


Lauttojen hiilidioksidipäästöjä pienennetään akkutekniikalla

Suomen Lauttaliikenne Oy (Finferries) on kehittänyt ja ottanut onnistuneesti käyttöön ympäristöystävällisiä ratkaisuja yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Hyvä esimerkki tästä on Suomen ympäristöystävällisin lautta, Elektra, joka on ollut liikenteessä kesäkuusta 2017 lähtien.

Finferries on tehnyt vuodesta 2015 lähtien yhteistyötä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa yhtiön hiilidioksidipäästöjen laskennassa, ja VTT varmistaa raporteissa esitettyjen päästölukemien oikeellisuuden. Raportoiduista luvuista käy ilmi, että Elektra on liikennöinnin käynnistymisen jälkeisenä kolmena vuotena 2018–2020 pienentänyt merkittävästi yhtiön hiilijalanjälkeä. Vertailuvuosi on 2016 ja yhtiön hiilidioksidipäästöt vähenivät vuonna 2020 5,4 prosenttiyksikköä meripeninkulmaa kohti. Pääsyy tähän on juuri Elektra, mutta myönteiseen kehitykseen ovat vaikuttaneet muutkin, pienemmät projektit.

Elektran ajoneuvokapasiteetti on 50 prosenttia sen tilalla Parainen–Nauvo-reitillä aiemmin liikennöinyttä Sterna-lauttaa suurempi, mutta Elektran hiilidioksidipäästöt ovat vain 15 prosenttia Sternan vastaavista vertailukelpoisista lukemista. Kahden viime vuoden aikana yhtiö on käyttänyt ainoastaan uusiutuvaa, ympäristöystävällistä sähköä.

Finferriesin aluskaluston uusimpana jäsenenä joukkoon liittyy keväällä 2022 uusi sähkökäyttöinen, ympäristöystävällinen hybridilautta Altera, joka tulee liikennöimään Parainen–Nauvo-reitillä Elektran parina. Lautan rakennustyöt etenevät parhaillaan suunnitelmien mukaan Puolassa, Gdynian Crist-telakalla ja vesillelasku tapahtuu tämän vuoden marraskuussa.

Alteran pituus on 104 metriä ja leveys 16,5 metriä, ja aluksen syväys on 5,1 metriä. Lautan sähkömoottoreiden koneteho on 2 x 950 kilowattia ja akkukapasiteetti on 2 x 0,6 megawattituntia. Lauttaan mahtuu 92 henkilöautoa, ja sen suurin sallittu matkustajamäärä on 375. Altera saa käyttövirtansa akustosta, joka ladataan maasähköllä, siis suoraan verkosta, samalla tavoin kuin Elektran akut.

Samaa ympäristöystävällistä hybriditeknologiaa tullaan hyödyntämään myös vuoden 2023 alussa Nauvo–Korppoo-reitille tulevassa lautassa. Tämä toistaiseksi vielä nimeämätön lautta tulee liikennöimään kyseistä reittiä Prostvik 1:n parina. Aluksen kölinlasku on tiistaina 12.10.2021.


Suomen Lauttaliikenne –konserni, markkinointinimeltään Finferries, on valtion omistama varustamo, joka liikennöi sekä yhteysaluksilla että maantielautoilla. Vuosittain Finferriesin kyydissä kulkee yli 4 miljoonaa ajoneuvoa ja 10 miljoonaa matkustajaa. Palveluksessamme on yli 300 työntekijää 42 reitillä ympäri Suomea. 
Lue lisää toiminnastamme: finferries.fi


Tilaa RSS-syöte