Aktuellt

Håkan Fagerström har utnämnts till vice verkställande direktör för Finferries

Sjökapten, EMBA, Håkan Fagerström har utnämnts till vice verkställande direktör för Finlands Färjetrafik -koncernen (Finferries). Han börjar den 1.1.2023 och tillträder tjänsten som verkställande direktör senare under våren då nuvarande verkställande direktören Mats Rosin går i pension.

Håkan Fagerström har arbetat för Silja Line, sedermera Tallink Silja, sedan år 1999 och från och med år 2017 har han fungerat som fraktansvarig direktör på Tallink Grupp AS. Fagerström har sedan år 2006 även fungerat som verkställande direktör för Tallinks dotterbolag HTG Stevedoring Oy.

Tilläggsinformation:
Juha Heikinheimo, 040 501 5181
styrelseordförande


Finferries har mottagit färjan Altera

Finferries har den 29.6.2022 mottagit den nya batterihybridfärjan Altera på varvet Crist S.A. i Gdynia och fartyget bogseras i juli till Åbo.

Altera är 104 meter lång, 16,5 meter bred och färjans djupgående är 3,5 meter. Färjan rymmer 92 personbilar och den maximala passagerarmängden är 375.

Altera börjar trafikera på Pargas–Nagu-rutten senast den 1.1.2023.


HL-Metal bygger Finferries nya förbindelsebåt


Finferries deltog som ett konsortium tillsammans med Archipelago Lines Oy i konkurrensutsättningen av Korpo och Nagu norra förbindelsebåtsruttområde för perioden 2023–2028. Bolagen var framgångsrika i upphandlingen. Archipelago Lines, som opererar för tillfället på Korporutten, kommer att fortsätta på rutten med förbindelsebåten Fiskö under den nya kontraktsperioden.

Finferries kommer att sätta in en ny förbindelsebåt på Nagu norra rutten. Bolaget har undertecknat ett intentionsavtal med det finska varvet Oy HL-Metal Ab gällande byggandet av ett nytt fartyg. Fartyget byggs på HL-Metals varv i Pargas enligt de nya kraven och fartygets motor kommer att uppfylla utsläppskraven enligt Tier III. Förbindelsebåtens längd är 30,8 meter, bredden 7,8 meter och bärigheten 25 ton. Den maximala passagerarmängden är 99.

HL-Metal är en pålitlig samarbetspartner med god erfarenhet. Vi är nöjda med att få samarbeta med dem i detta projekt, berättar Mats Rosin, verkställande direktör för Finferries.

Det känns väldigt fint och vi är stolta över att vi som ett lokalt företag får bygga denna förbindelsebåt, som kommer att betjäna skärgården och dess invånare. Vi ser detta som en stark bekräftelse på att vi har lyckats utveckla vår verksamhet och vårt kunnande, så att vi kan fungera som en uppskattad partner på service- och nybyggnationsmarknaden för mindre arbetsfartyg, konstaterar HL-Metals verkställande direktör Markus Flinckman.

Den nya förbindelsebåten börjar trafikera på Nagu norra rutten den 1.5.2023.

Koncernen Finlands Färjetrafik, som marknadsförs med namnet Finferries, är ett statsägt rederi som sköter både förbindelsebåts- och färjetrafik. Finferries fartyg transporterar årligen cirka 4 miljoner fordon och 10 miljoner passagerare. Koncernen har över 300 anställda på 44 rutter runt om i Finland.
Läs mer om vår verksamhet: finferries.fi

Oy HL-Metal Ab är ett företag i Pargas, vars verksamhet består av industriunderhåll, tillverkning av stålkonstruktioner och varvsdrift. Företaget har 46 anställda och en bred och kunnig underleverantörskedja.


Finlands Skärgårdsrederi Ab och Kuljetus-Savolainen Oy har nått en överenskommelse i patenttvisten

Finlands Skärgårdsrederi Ab äger ett europeiskt patent och en nyttighetsmodell gällande ett kombinerat förbindelse- och oljebekämpningsfartyg. Kuljetus-Savolainen Oy:s förbindelsefartyg Stella, som trafikerar på Hitis rutten, använder sig av patentlösningen. Kuljetus-Savolainen har försökt upphäva Finlands Skärgårdsrederiets patent och nyttighetsmodell med gjorda invändningar. Finlands Skärgårdsrederi har väckt talan i marknadsdomstolen mot Kuljetus-Savolainen för patentintrång.


Finlands Skärgårdsrederi och Kuljetus-Savolainen har förhandlat fram en uppgörelse i tvisten och parterna har nått en överenskommelse. Parterna har ingått ett förliknings- och licensavtal, i vilket parterna har kommit överens om patenten och nyttighetsmodellen samt avslutandet av processerna gällande intrånget och om en licenslösning enligt vilken Kuljetus-Savolainen har rätt att använda patentet på sina fartyg.


Minskning av koldioxidutsläpp med hjälp av batteriteknik på färjor

Finlands Färjetrafik, Finferries, har tillsammans med branschen utvecklat miljövänliga lösningar och tagit dem framgångsrikt i bruk. Ett bra exempel på detta är Elektra, Finlands miljövänligaste färja, som har varit i trafik sedan juni 2017.

Finferries har fr.o.m. 2015 samarbetat med Teknologiska forskningscentralen VTT gällande beräkningen av bolagets koldioxidutsläpp. VTT kvalitetssäkrar riktigheten i rapporterna. Från rapporterna framgår att Elektra sedan sin trafikstart avsevärt bidragit till att minska bolagets koldioxidavtryck under treårsperioden 2018–2020. Jämförelseåret är 2016 och bolagets koldioxidutsläpp har minskat år 2020 med 5,4 procentenheter per sjömil. Detta beror främst på Elektra, men även andra mindre projekt har bidragit till utvecklingen.

Elektra har 50 % större fordonskapacitet än Sterna, färjan som Elektra ersatte på rutten Pargas–Nagu. Elektras koldioxidutsläpp är bara 15 % jämfört med Sternas motsvarande jämförbara siffror. Under de två senaste åren har bolaget endast använt förnybar, miljövänlig el.

Den nya eldrivna miljövänliga hybridfärjan Altera blir det nyaste tillskottet till Finferries flotta våren 2022. Altera kommer att trafikera Pargas–Nagu-rutten i par med Elektra. Färjan, som är under byggnad på det polska varvet Crist i Gdynia, framskrider enligt plan och sjösättningen kommer att ske i november detta år.

Altera är 104 meter lång, 16,5 meter bred och färjans djupgående är 5,1 meter. Maskinstyrkan (elmotorerna) är 2 x 950 kW och batterikapaciteten är 2 x 0,6 MWh. Färjan rymmer 92 personbilar och den maximala passagerarmängden är 375. Altera drivs med batteripaket och laddas med landström, på samma sätt som Elektra direkt från nätet.

Samma miljövänliga hybridteknologi utnyttjas även i färjan, som i början av 2023 levereras för passet Nagu–Korpo. Den ännu inte namngivna färjan kommer att trafikera på rutten tillsammans med Prostvik 1. Kölsträckningen sker på tisdagen den 12.10.2021.


Koncernen Finlands Färjetrafik, som marknadsförs med namnet Finferries, är ett statsägt rederi som sköter både förbindelsebåts- och färjetrafik. Finferries fartyg transporterar årligen cirka 4 miljoner fordon och 10 miljoner passagerare. Koncernen har över 300 anställda på 42 rutter runt om i Finland. 
Läs mer om vår verksamhet: finferries.fi


BESTÄLL RSS-FIL